Toster za hleb ili toster za sendviče: Šta je bolje?

Tost je omiljena namirnica već stotinama godina i ne planira da nestane uskoro. Tost je uvek dobar izbor, bez obzira na doba dana. U poslednje vreme, opcije za pripremu tosta su se proširile, nudeći nove i uzbudljive načine za uživanje u ovom klasiku. 

Toster za hleb ili toster za sendviče: Šta je bolje?

Autor:

Objavljeno: 10 Jul 2024, 16:10

Pogledaćemo jedan od tih uređaja i uporedićemo ga sa starim dobrim tosterom. Nastavite da čitate da saznate više o aparatima za sendviče u odnosu na tostere i koji bi vam najbolje odgovarao.

 

Koja je razlika između tosta i sendviča?


Pre svega, koja je razlika između sendviča i tosta? Tost je jednostavno hleb zapečen kroz Maillardovu reakciju. Maillardova reakcija je proces koji se dešava kada se aminokiseline i šećeri u hrani zagreju.

Kad pečete hleb da napravite tost, hleb postaje smeđ i hrskav zbog ove reakcije. Ovaj proces je odgovoran za ukusnu koricu na hlebu, prženo meso i mnoge druge namirnice koje dobijaju zlatno-smeđu boju i intenzivan ukus kada se kuvaju ili peku na visokim temperaturama.

S druge strane, sendvič je jelo koje se sastoji od dva parčeta hleba sa sastojcima između tih parčadi. U sendviču mogu biti sir, povrće, meso i mnogi drugi sastojci, ali osnovno pravilo je da mora imati dva parčeta hleba koja sve drže zajedno.

Sendviči ne moraju biti tostirani, ali mnogi bi se složili da su puno bolji kada jesu.

 

toster za sendvice

 

Poređenje tostera i aparata za tople sendviče


Postoji nekoliko stvari koje bi trebalo uzeti u obzir kada poredimo klasičan toster za hleb i toster za sendviče. Evo najvažnijih:

 

Svestranost


Klasični tosteri su jednostavni uređaji, uglavnom sa dva proreza, koji mogu peći hleb i odmrzavati ga. S druge strane, tosteri za sendviče su mnogo svestraniji i mogu se koristiti za pripremu raznovrsnih ukusnih obroka. Mogu tostirati hleb, pripremiti sendvič, i zagrejati ili zapeći razne grickalice. Njihov dizajn omogućava umetanje hrane neobičnih oblika, dok se deblji komadi hleba mogu zaglaviti u tosteru.

 

Opcije za tostiranje


Kao što je već pomenuto, toster tostira. Jednostavno. S druge strane, toster za sendviče tostira spolja dok kuva hranu unutra. To znači da hleb može biti hrskav i zlatno smeđ spolja, dok je unutra mek. Takođe, sir se lepo topi, stvarajući savršen sendvič sa topljenim sirom. Naravno, toster takođe može napraviti sjajne sendviče. Glavna razlika je u tome što će hleb biti čvrst i hrskav svuda, a unutrašnji sastojci neće biti kuvani.

 

Brzina


Ako želite brz doručak pre nego što krenete, toster je najbolji izbor. Samo ubacite hleb, sačekate nekoliko minuta, namažete malo putera i spremni ste. Sendvič presa zahteva malo više pripreme i vremena.

 

Čišćenje


Tosteri ne zahtevaju često čišćenje, što ih čini veoma praktičnim. Dovoljno je povremeno izvaditi posudu za mrvice i istresti je. S druge strane, aparat za sendviče treba očistiti svaki put nakon upotrebe. Srećom, čišćenje je jednostavno jer se nelepljiva površina može brzo obrisati pre nego što ga odložite.

 

Prostor


Pošto su tosteri tako uobičajeni, lako se uklope u kuhinjski prostor. Klasičan toster za dve kriške hleba je mali i kompaktan, pa se može lako smestiti na radne površine u kuhinji. Za razliku od tostera, aparat za sendviče je veći i zauzima više prostora na radnoj površini. Zbog toga se često sklanja između upotreba, zbog čega je manje praktičan u poređenju sa tosterom koji može stalno biti na dohvat ruke.

 

sendvici na tacni

 

Kako izabrati toster za sendviče


Ako razmišljate da kupite toster za sendviče cena može da varira u zavisnosti od brenda i funkcionalnosti. Kada birate toster za sendviče, važno je da razmotrite njegove karakteristike kao što su snaga, kapacitet, i dodatne opcije poput izmenjivih ploča za različite vrste sendviča.

Na tržištu su dostupni i multifunkcionalni aparati koji omogućavaju pripremu različitih jela, čineći ih idealnim za one koji žele više od samog tostiranja.

Pre nego što se odlučite za kupovinu, preporučujemo da istražite različite modele i uporedite cene kako biste pronašli najbolju ponudu.

 

Toster za hleb ili toster za sendviče?: Zaključak


Sada kada znate razlike između tostera za hleb i tostera za sendviče, koji vam više odgovara? Oba su sjajni kuhinjski aparati koji će vam dobro služiti, tako da ne možete pogrešiti.

Ako želite jednostavniji uređaj, klasičan toster je pravi izbor. Ako vam ne smeta malo više truda za višenamenski aparat, onda je aparat za sendviče i vafle bolja opcija. A ako zaista volite hleb i sendviče, preporučujemo da nabavite oba.