Otkrijte sve prednosti Whey proteina

Protein surutke je više od običnog suplementa – to je osnova za svakoga ko ozbiljno shvata svoj trening i oporavak. Njegova brzina apsorpcije i potpuni sastav aminokiselina pomažu brži rast mišića i bolji oporavak nakon treninga.

Otkrijte sve prednosti Whey proteina

Autor:

Objavljeno: 23 Septembar 2024, 10:23

Zbog svih prednosti koje poseduje, protein iz surutke postaje omiljeni izbor za sve koji žele maksimalne rezultate.

Ako tražite jednostavan način da unapredite svoj trening ili jednostavno želite da osećate bolje, ovaj protein može biti ključ da brže i lakše postignete svoje ciljeve.

 

Zašto je protein surutke važan?


Protein surutke ili Whey protein je sjajan način da podržite rast mišića i oporavak tela. Ono što ga izdvaja je njegova sposobnost da se brzo apsorbuje i zato je najbolji za konzumaciju nakon treninga, kada vam je obnova najpotrebnija.

Ovaj protein je bogat esencijalnim aminokiselinama koje vaše telo ne može samo da proizvede, ali su bitne za izgradnju mišića i regeneraciju.

Dakle, ako redovno vežbate ili ste aktivni, suplementacija Whey proteinom može da vam posluži kao gorivo. No, ovaj protein nije samo za sportiste i redovne posetioce teretana – protein surutke može vam pomoći da duže ostanete siti, što je odlično za one koji žele da kontrolišu težinu ili smanje telesne masti.

 

Koji Whey protein odabrati?


Whey proteini dolaze u nekoliko različitih varijanti, a izbor pravog oblika može vam pomoći da brže postignete svoje ciljeve, bilo da se radi o bržem oporavku, povećanju mišićne mase ili smanjenju unosa masti.

Evo kratkog pregleda tri glavna oblika Whey proteina:

 

  • Whey protein koncentrat je najčešći izbor i sadrži između 70-80% proteina, dok ostatak čine masti i laktoza. Ovaj oblik zadržava brojne bioaktivne komponente koje mogu biti korisne za vaše zdravlje, kao što je jačanje imunološkog sistema. Koncentrat je sjajan ako želite dobar odnos između cene i sadržaja proteina.
  • Whey protein izolat prolazi kroz dodatne procese filtracije, čime se smanjuje količina masti i laktoze. Sa preko 90% proteina, izolat je odličan za one koji žele visok nivo proteina, ali uz minimalne količine masti i laktoze. Idealno je za osobe koje su netolerantne na laktozu i za one koji žele brzo da se oporave posle treninga.
  • Whey protein hidrolizat se najbrže apsorbuje jer su proteini već razloženi na manje delove, što olakšava njihovu apsorpciju. Iako je obično skuplji, hidrolizat je odličan izbor za brzi oporavak mišića posle intenzivnih treninga ili za one koji imaju problema sa varenjem drugih vrsta proteina.

 

Kako odabrati najbolji Whey protein


Kada birate Whey protein, bitno je da razmislite o svojim ciljevima. Da li želite da izgradite mišiće ili brži oporavak nakon vežbanja? Ako vam je cilj izgradnja mišićne mase, koncentrat proteina može biti odličan izbor jer je bogat proteinima, a i povoljniji je.

Ako se trudite da smanjite telesne masti ili imate problema sa laktozom, izolat proteina surutke biće bolja opcija. On ima veoma malo masti i laktoze, što može biti lakše za vaš organizam. A ako vam je brz oporavak najvažniji, hidrolizat proteina je najbolji zbog svoje brze apsorpcije.

Takođe, obavezno proverite sastav proizvoda. Uvek čitajte etikete i birajte proizvode bez previše dodatih šećera, aroma ili veštačkih zaslađivača. Što je sastav čistiji, to će vam biti bolje za zdravlje i postizanje ciljeva.

I na kraju, uzmite u obzir svoje prehrambene potrebe. Ako imate problem sa laktozom, bolje je da izbegavate koncentrate proteina i izaberete izolate ili hidrolizate. Takođe, za one koji prate posebne dijete, postoje i opcije bez glutena.

 

Kako i kada koristiti Whey protein za najbolje rezultate


Whey protein je sjajan posle treninga jer se brzo upija i pomaže mišićima da se brže oporave. Preporučuje se da popijete 20-30 grama odmah posle vežbanja kako biste ubrzali regeneraciju. Takođe, uzimanje suplementa proteina surutke ujutro, čim se probudite, je odličan način da sprečite razgradnju mišića i napunite se energijom za ceo dan.

Može vam poslužiti i kao brzi međuobrok ili zamena za obrok, posebno ako želite da dodate proteine u ishranu bez previše kalorija. Samo ga pomešajte s vodom ili mlekom, a možete ga dodati u svež voćni smoothie ili šejk, ili ovsene pahuljice za malo dodatne hranljivosti.

Ako ga pijete pre spavanja, najbolje je da ga kombinujete sa sporije apsorbujućim proteinima poput kazeina. Tako ćete obezbediti postojan dotok aminokiselina tokom noći i pomoći mišićima da se oporave.

Kombinovanjem Whey proteina s redovnim treninzima i izbalansiranom ishranom, možete brže doći do svojih ciljeva, bilo da želite više mišićne mase, da izgubite masti ili da se bolje oporavite.