Koje su to najbolje lagane i osvežavajuće letnje poslastice?

Tokom toplih letnjih meseci, nema boljeg užitka od onog kakav pružaju osvežavajuće poslastice. Iako se u ovom periodu više jedu salate i voće, to ne znači da se ne može uživati u kolačima, tortama i drugim đakonijama koje su po ukusu svakog sladokusca.

Koje su to najbolje lagane i osvežavajuće letnje poslastice?

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 14 Maj 2024, 15:14

Torta sa jagodama.

Unsplash

 

Tokom toplih letnjih meseci, nema boljeg užitka od onog kakav pružaju osvežavajuće poslastice. Iako se u ovom periodu više jedu salate i voće, to ne znači da se ne može uživati u kolačima, tortama i drugim đakonijama koje su po ukusu svakog sladokusca.

 

U nastavku pročitajte kako se to sve možete zasladiti.

 

Voćni kolači i torte - spoj različitih ukusa


Voćni kolač je savršen izbor za letnje dane, jer kombinuje sočnost i aromu sezonskog voća sa laganom i vazdušastom teksturom kolača.


Ono što je posebno privlačno kod voćnih kolača jeste raznovrsnost ukusa i tekstura koje se mogu postići. Dok neki više klasične voćne kombinacije poput jagoda i malina, drugi se odlučuju za egzotičnije voće poput manga i kokosa.


Na primer, kolač sa korom od keksa i filom od slatke pavlake u koji su ubačene naseckane jagode vas može osvežiti tokom letnjih večeri, dok voćna torta sa višnjama može biti ukusna poslastica za posebne prilike poput rođendanskih proslava ili porodičnih okupljanja.


Takođe, voćni kolači ne moraju nužno biti u obliku kolača, tu su i pite ili štrudle, koje pružaju nove mogućnosti za kombinacije i eksperimentisanje, a popularni su i voćni keksići.

 

Recept za voćne keksiće


Sastojci:

  • 300g grčkog jogurta
  • 2 kašike meda
  • 50g borovnica
  • 50g malina
  • 50g jagoda

 

Priprema:


U činiji pomešajte sve sastojke, a potom ih izručite u odgovarajući silikonski kalup, tako da dobijete keksiće.


Kalup stavite u zamrzivač, da se smesa lepo stegne. Kada se stegne, keksiće možete servirati i takvim kakvi jesu, ali možete ih i preliti otopljenom čokoladom.

 

Sladoledi - simbol toplih dana

 

Sa svojom osvežavajućom teksturom i raznovrsnim ukusima, sladoledi su omiljeni desert koji nas rashlađuje i čini letnje dane još slađim.


Od klasičnih kugli na kornetu do osvežavajućih sladoled torti, mogućnosti su gotovo beskrajne, a osim toga, oni se mogu prilagoditi i različitim dijtetetskim potrebama, uključujući veganske, bezglutenske i niskokalorične varijante.


Kada su u pitanju sladoled torte, ova kremaste i sočne, a vrlo jednostavne torte decenijama su jedan od neizostavnih letnjih slatkiša, naročito na slavskim trpezama, recept za jednu od takvih je u nastavku.

 

Recept za sladoled tortu


Sastojci:

 

  • 9 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 9 kašika brašna
  • 300 gr šećera u prahu
  • 10 kesica vanilin šećera
  • 300 gr margarina
  • šolja mleka
  • 300 gr šlaga
  • 2 dl kisele vode
  • 3 štangle crne čokolade


Priprema kore:


Tri belanca penasto umutiti, potom dodati tri kašike šećera, a nakon što umutite dodati tri kašike brašna. Vrlo je važno da pažljivo umešate brašno u šlag od belanaca, idealno varjačom i laganim pokretima.


Potom, okrugli pleh veličine 24cm podmažite ili obložite papirom za pečenje, a onda izlijte smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta.


Ovaj postupak ponovite za sve tri kore.


Kada se kora ispeče, na poslužavnik pospite kristal šećer i preko njega stavite prohlađenu koru. Pre nego što počnete sa ređanjem fila, vaše kore moraju biti dobro ohlađene.


Priprema fila:


Penasto umutiti margarin sa vanilin šečerom.


Žumanca dobro umutiti sa šećerom, sipati u šerpu i kuvati na pari oko 20 minuta uz neprestano mešanje, da se zgusne, odnosno dok fil ne postane kremast.  Potom, potrebno je sjediniti ovu smesu sa margarinom, te ostaviti u frižider na tri sata.


Ređanje:


Prohlađenu koru natopiti mlekom, a onda je premestiti na poslužavnik. Takvu koru premazati filom. Ovaj postupak ponoviti za sve tri kore.


Kada je u pitanju dekoracija, možete umutiti šlag sa mlekom i naneti ga na tortu, a takođe možete dodati i sveže voće poput jagoda, višanja, trešnji ili malina.

 

Voćna salata.

Unsplash 

 

Voćne salate - vitaminska bomba


Voćne salate predstavljaju savršen lagani i ukusan obrok i mogu biti sjajan način da iskoristite sezonsko voće. Ovo jednostavno jelo nudi bogatstvo boja, tekstura i ukusa, dok istovremeno obezbeđuje važne hranljive sastojke poput vitamina, minerala i vlakana.


Možete eksperimentisati sa različitim kombinacijama voća i dodataka kako biste stvorili jedinstvene i ukusne salate koje će oduševiti vaše čulo ukusa.


Kombinujte različite vrste voća, poput jagoda, nara, ananasa, breskvi, lubenice, grožđa i manga, kako biste stvorili svežavajuće kombinacije. Takođe, možete dodati orašaste plodove poput badema ili oraha, kao i sveže listove nane radi dodatnog osveženja i ukusa.


Jednostavno operite, oljuštite i iseckajte voće po želji, a zatim ga izmešajte u velikoj činiji. Dodajte sveži sok limuna ili pomorandže kako biste očuvali svežinu voća i dodali malo kiselosti salati. Po želji, možete dodati i malo meda ili agava sirupa kako biste poboljšali ukus i slatkost voća.

 

Recept za voćnu salatu


Sastojci:

 

  • 1 banana
  • 1 kivi
  • 1 narandža
  • 1 jabuka
  • 200 ml jogurta
  • 1 paketić vanilinog šećera
  • 2-3 kašike meda


Priprema:


U malu činiju pomešajte jogurt sa medom, a potom Iseckano voće stavite u veču posudu, dodajte vanilin šećer i promešajte. Rasporedite salatu u posudice za serviranje i prelijte sosom od jogurta.


Takođe, možete koristiti i grčki jogurt.


Leto je savršeno vreme za isprobavanje novih recepata; sa svežim voćem koje obiluje tokom ovog godišnjeg doba, postoji bezbroj mogućnosti za stvaranje ukusnih i osvežavajućih dezerta koja će zadovoljiti vaše nepce i osvežiti vas tokom vrelih dana.