Kako se pravi torta Tequila Sunrise i zašto je tako popularna?

Meksiko, zemlja živopisne kulture i bogate kulinarske tradicije, poklonila je svetu jedno od najpoznatijih pića – tekilu. Ovaj autentični ukus nastao od fermentisanog soka plave agave postao je inspiracija za čuvenu tortu Tequila Sunrise.

Kako se pravi torta Tequila Sunrise i zašto je tako popularna?

Autor:

Objavljeno: 21 Avgust 2024, 16:21

Legendarno meksičko piće kombinovano sa osvežavajućim ukusima pomorandže i nara proizvelo je jedinstveni desert nezaboravne slatkaste arome.


Ostanite sa nama i saznajte kako sami da napravite ovu sofisticiranu tortu, uživate u svakom njenom zalogaju i postanete velemajstor meksičke kuhinje.

 

Naziv Tequila Sunrise


Svetski poznata torta inspirisana je originalnim koktelom Tequila Sunrise, napravljenom od originalne tekile, soka od pomorandže i grenadine. Ovaj napitak svojim izgledom podseća na spektakularan izlazak sunca, a sastojci daju efekat zore u čaši, pa otuda i naziv „Sunrise“.


Torta Tequila Sunrise kao inspiraciju koristi iste ukuse. Kombinacija prepoznatljivih i osvežavajućih ukusa tekile, pomorandže i nara kao i efekat boja koji podseća na čuveni koktel daje prefinjenost, zabavu i atraktivnost svakom događaju.

 

shot tequila sunrise

 

Recept za tortu Tequila sunrise


Torta Tequila Sunrise osvaja ljude na svim meridijanima svojim prepoznatljivim ukusom i šarenilom. Ona je postala omiljeni izbor svim ljubiteljima egzotičnih poslastica.


Tekila kao tajni sastojak donosi dubinu i bogatstvo ukusa. Njen blago pikantan ton savršeno se uklapa sa slatkoćom pomorandže i nara stvarajući savršenu harmoniju koja obavija nepca.


Tekila ne dominira, ona diskretno naglašava ostale arome dodajući torti suptilnu toplinu i kompleksnost koja svaki zalogaj čini nezaboravnim.


Dajemo vam originalni recept za tortu:


Kora:

 

  • 50g mlevenih badema
  • 125g putera


Način pripreme: U kesu za zamrzivač staviti kolačiće od pomorandže, zatvoriti je i izgnječiti oklagijom. Izmrvljenu masu staviti u posudu i dodati bademe i rastopljeni puter. Sve dobro sjediniti i rasporediti po dnu kalupa prečnika oko 26cm u koji smo stavili papir za pečenje. Smesu kašikom dobro pritisnuti u kalup.


Krem:

 

  • 8 listića belog želatina
  • 500g jogurta sa ukusom pomorandže
  • 75ml tekile
  • 125g šećera
  • 400ml slatke pavlake
  • 1 nar


Način pripreme: Potopiti želatin prema uputstvu na pakovanju. U posudi izmešati jogurt i tekilu. Ocediti želatin, rastopiti ga, najpre ga pomešati sa malo jogurta, a potom izmešati sa preostalim jogurtom. Kad masa počne da se zgušnjava, dodati čvrsto umućenu slatku pavlaku i pažljivo očišćena zrna nara (ostaviti malo zrna za dekorisanje). Dobijenim kremom nafilovati koru i ostaviti oko 3 sata da se ohladi u frižideru.


Preliv:

 

  • 4 listića belog želatina
  • 100ml sirupa od nara
  • 150ml soka od pomorandže

Način pripreme: Potopiti želatin. Izmešati sirup od nara, sok od pomorandže i tekilu. Oceđeni želatin rastopiti i polako mu dodavati mešavinu soka i tekile i lagano prelivati po površini. Ostaviti tortu još sat vremena u frižideru.


Dekoracija:

 

  • Kolutovi pomorandže
  • Nar
  • Listići badema (po želji)


Kada se torta izvadi iz kalupa, dekorisati je po ukusu kolutovima pomorandže i zrnima nara.


Uživajte u ovom osvežavajućem dezertu i aromi tekile!

 

Popularnost torte Tequila sunrise

 

Torta Tequila Sunrise stekla je popularnost preneseći duh Meksika u svaki zalogaj. Savršenstvo kombinovanja osvežavajućih i slatkih ukusa voća i suptilna toplina tekile stvorila je jedinstveni desert koji očarava svakog ko ga proba.


Atraktivan izgled koji podseća na predivne meksičke zalaske sunca unosi duh egzotike i optimizma na svaku proslavu. Kompleksnost ukusa čini da naša nepca dugo pamte ovaj božanstveni sklad.


Ova torta je prvi izbor ljubitelja koktela i egzotičnih aroma. Njena privlačnost leži u savršenom balansu između tradicionalnog meksičkog pića i modernih poslastičarskih tehnika. Zato je pravi hit na svim vrstama proslava.

 

cheesecake torta pomorandze


Ako tražite desert koji će impresionirati i oduševiti vaše ukućane i goste, torta "Tequila Sunrise" je idealan izbor. Ovo je pravi vrhunac svake svečanosti i očaravajući doživljaj koji ostaje u sećanju a idealno se uklapa u svaki meni, tako da će biti odlična posle glavnog obroka sa mesom, ribom ili povrćem.


Upustite se u kulinarsko putovanje koje vas vodi kroz živopisne predele Meksika i ovog leta probajte ovu fantastičnu tortu. Zadovoljite vaša nepca i sačuvajte očaravajući doživljaj.